Op weg naar de rand van Europa
Door: Rini en Elly
Blijf op de hoogte en volg rini en elly
21 Mei 2009 | Noorwegen, Oslo
We vervolgen onze reis naar Alta waar we op een camping gaan staan die volgens de campingboekjes draadloos internet heeft. Eindelijk weer eens babbelen met de kinderen en de website bijwerken. Helaas blijkt het internet voor ons niet te werken. We proberen vanalles, maar zonder resultaat. We lassen in ieder geval een klusjesdag in en als de weersvooruitzichten goed zijn, willen we ons aan de Noordkaap wagen. De zon gaat daar vanaf 11 mei niet meer onder. Ook hier in Alta wordt het ‘s nachts al niet meer donker. En als de vooruitzichten niet goed zijn dan hebben we eerst nog wel wat alternatieven totdat er op de Noordkaap helder zicht is.
Zodoende komt het dat we met mooi weer en via een prachtige route langs de Porsangerfjord naar de rand van Europa, de Noordkaap, rijden. Maar deze poging de kaap te bezoeken loopt op niets uit. Onderweg komen we in zeer dichte mist terecht. De weg naar de Noordkaap is hellend, bochtig en smal en daar in dikke mist rijden is kromme tenenwerk, maar omkeren kun je nergens meer. Bovendien wemelt het van de rendieren. Bovenop de Kaap is het weer zo slecht, storm en dikke mist (vreemde combinatie, maar dat komt hier voor), dat we weer weggaan. Liever in dikke mist terug rijden dan de enorme windkracht vanaf zee trotseren die over het 307 mtr. hoog gelegen plateau raast en griezelige proporties aanneemt. Aangezien we de tijd hebben wachten we beter weer af en installeren ons op een mooi plekje met uitzicht op de kaap zodat we kunnen zien wanneer het weer helder wordt. In de tussentijd maken we kennis met een Italiaans echtpaar dat twee maanden met een camper door Scandinavië rondreist. Volgens hen moet je het vissersplaatsje Gjesvaer een keer gezien hebben. Dus gaan we via een erg slechte weg naar het vissersplaatsje zo’n 25 km. verderop. Het landschap langs de weg naar Gjesvaer is bergachtig met veel rotspartijen en keien waar geen enkele boom of struik groeit. Op het hele Noordkaapeiland groeit niet veel maar hier is het wel bijzonder kaal. Gjesvaer zelf ligt enorm afgelegen, een uithoek, veel meer het einde van Europa dan de Noordkaap. Maar het zicht op de rotsachtige eilanden voor de kust van Gjesvaer en de gekleurde houten huisjes met de vissersvloot in de kleine haven vormen inderdaad een bijzonder, niet Europees, aandoend geheel. Eerder arctisch. We krijgen het idee dat wij de bezienswaardigheid in het dorp zijn i.p.v. andersom en hobbelen een tijdje later over de slechte weg terug naar onze kampeerplek. De Italianen gaan de Noordkaap weer op die nog steeds in dikke mist gehuld ligt, wij wachten nog even af. De op een eiland gelegen kaap is vaak in mist gehuld. 10 jaar geleden toen we er met onze kinderen waren hadden we geluk en hebben we de middernachtzon gezien, wat overeen komt met een prijs in de loterij winnen. Er is een grote kans dat we die zon hier nu niet te zien krijgen, maar zolang het niet mistig is zijn we al tevreden. Dan kunnen we weer naar boven de kaap op, foto’s maken en de Noordkaaphal bezoeken waar vanalles te zien en te koop is. Commercieel, dat wel, maar na 10 jaar willen we wel weer eens een blik binnen werpen. En de middernachtzon? Die is niet alleen op de Noordkaap te zien maar ook op andere plaatsen, dus dat gaat ons vast nog wel lukken.
Rini en Elly
22 Mei 2009 - 15:20
Deen:
Het blijft mooi hoor, zowel de foto's als de verhalen!